Välkommen till säsongen 17/18.

Spelåret 2017/2018 bjuder på en spännande och utmanande blandning av klassiker och nyskrivet. Temat för säsongen är familjen. Familjen som socialt och psykologiskt fenomen, familjen som metafor för trygghet och gemenskap. Både kärnfamiljer, nya familjekonstellationer och den splittrade familjen.

– Det här är mitt första år som chef på Helsingborgs stadsteater och det har varit mycket inspirerande att arbeta fram den kommande säsongen tillsammans med repertoarrådet. Framför allt tycker jag att vi har lyckats hitta intressanta kombinationer mellan de regissörer och de titlar vi valt. Av totalt åtta uppsättningar är dessutom fyra urpremiärer! Med vårt nya koncept StadsteaternPLUS tror jag att vi tar ytterligare ett steg mot att bli ett vardagsrum för helsingborgarna med plats för både små och stora samtal, säger Kajsa Giertz, teaterchef.

Vardagliga rörelser förvandlas till dans

Koreografen Birgitta Egerbladh möter Lars Noréns universum i Norénhotellet. Hon plockar friskt från hans texter, låter orden möta kroppen och smälter samman fragmenten till en dansteater om familjen. I nära samarbete med ensemblen skapas ett unikt verk som präglas av kärleken till människan och ett stråk av vemod. Birgitta Egerbladh har i flera år samarbetat med humorguppen Klungan.

Dansteater av Birgitta Egerbladh inspirerad av Lars Noréns texter. Urpremiär på Lillan 23 september.
På scen: Cecilia Borssén, Evamaria Björk, Jörgen Düberg, Robert Olofsson, Linus Nilsson
Regi och koreografi: Birgitta Egerbladh

Köp biljetter till Norénhotellet

Ung omöjlig kärlek i Romeo & Julia

Romeo har en känsla av att något hemskt kommer att hända. Men på en fest möter han Julia. Kärleken drabbar dem djupt och omedelbart. En kärlek som verkar fullkomligt chanslös eftersom deras familjer är bittra fiender. I William Shakespeares skrämmande aktuella klassiker Romeo & Julia flyttar våldet oss närmare livet och kärleken – och får oss att känna på riktigt. Premiär på Storan 30 september.

På scen: Abduljabbar Alsuhili, Alexander Abdallah, Tobias Borvin, Nils Dernevik, Oldoz Javidi, Gustav Berg, David Sigfridsson, Victoria Wikberg, Nicole “NicVibe” Wiberg, Rolf Christiansson, Ruben Lopez, Sara Ingelstam Fransén, Tinna Magnusdottir, Lena T Hansson.
Av: William Shakespeare
Regi: Peter Oskarson

Köp biljetter till Romeo & Julia

Nycirkusinfluerad Våffelteater för de yngsta

Totto, Otto och deras bästa vän Lilla följer vi med de nyfunna vännerna Totto och Otto på en spännande resa in i kreativitetens värld där allt kan hända! Höstens Våffelteater är en underfundig och överraskande balansakt mellan fantasi och verklighet. Föreställningen hämtar inspiration från nycirkusen och bjuder på både magiska illusioner och halsbrytande akrobatik. Premiär på Foajéscenen 27 oktober.

På scen: Jan Unestam, Petter Wadsten
Regi: Samuel Gustavsson

Köp biljetter till Totto, Otto och deras bästa vän Lilla

Frigörelse och kärlek i fokus i Rapunzel

Om hur det är att vänta. Och längta. Om att bli både bortbytt och bortskämd. Om att ha världens längsta fläta, men världens minsta röst. Tills du börjar sjunga så att tornet du är inmurad i skakar. Och sen kan vad som helst hända. Årets familjeföreställning Rapunzel är teater full av rörelse och dans full av ord i regi av teaterchef Kajsa Giertz. Urpremiär på Storan 9 december.

På scen: Evamaria Björk, Nils Dernevik, Hanna Englund, Oldoz Javidi, Lisa Larsson, Emma Mehonic, Robert Olofsson, Alexander Abdallah m.fl.
Av: Kajsa Giertz och Marina Steinmo fritt efter bröderna Grimms saga
Text: Marina Steinmo
Regi och koreografi: Kajsa Giertz

Köp biljetter till Rapunzel

Skilsmässodrama med hög igenkänning

Anna och Mats vet hur de ska bete sig. Ändå krånglar allt till sig. Det sista de vill är att göra sina barn illa. Ändå gör de det. I uppsättningen Anna och Mats bor inte här längre möter vi karaktärerna från Helena von Zweigbergks romaner i denna nyskrivna pjäs som är full av värme, humor och igenkänning. Åtminstone för alla som någon gång har älskat. Premiär på Lillan 27 januari 2018.

På scen: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Kajsa Ericsson m.fl.
Av: Helena von Zweigbergk, efter romanerna Ur Vulkanens mun och Anna och Mats bor inte här längre.
Regi: Christian Tomner

Köp biljetter till Anna och Mats bor inte här längre

Figaro gifter sig på Storan

Het passion. Intriger. Längtan efter bekräftelse. Och en pyrande revolution. Klassikern Figaros bröllop osar av åtrå, otrohet och utstuderad maktkamp. Den farsartade berättelsen om klass- och könskamp är en färgsprakande, absurd och musikalisk förväxlingskomedi som låter oss förstå att verkligheten ibland inte är vad den ser ut att vara. Premiär på Storan 24 mars 2018.

På scen: Robert Olofsson, Lisa Larsson, Tobias Borvin, Evamaria Björk m.fl.
Av: Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais
Regi och bearbetning: Moqi Simon Trolin

Köp biljetter till Figaros bröllop

Politisk och social idioti i fokus på Lillan

Några vänner genomför en helt smaklös och uppseendeväckande undersökning. De lurar folk i sin omgivning genom att låtsas vara utvecklingsstörda, allt för att skaka om och utmana det sociala spelet. Men hur experimentet påverkar dem själva är ingen av dem beredda på. Filmskaparen Lars von Triers kultförklarade dogmafilm Idioterna får nu nytt liv av regissören Anja Suša. Urpremiär på Lillan 6 april 2018.

På scen: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Nils Dernevik, Kajsa Ericsson, Oldoz Javidi, Danjin Malinovic
Fritt efter Lars von Triers film
Bearbetning: Tom Silkeberg och Anja Suša
Regi: Anja Suša

Köp biljetter till Idioterna

Samhällsaktuell monolog på turné

Poeten Daniel Boyacioglus nyskrivna Sagan om Sverige är en högaktuell skildring av ett land som befinner sig i glappet mellan folkhemmets glättade trygghet och rasismens förgörande svärta. Monologen är skriven för skådespelaren Jörgen Düberg och går under våren på turné till klassrum, bygdegårdar och bibliotek. Den ges även på Foajéscenen på Stadsteatern. Urpremiär våren 2018.

På scen: Jörgen Düberg
Av: Daniel Boyacioglu

Köp biljetter till Sagan om Sverige

StadsteaternPLUS

Säsongen 2017/2018 är det premiär för StadsteaternPLUS som erbjuder ett brett program bredvid de ordinarie föreställningarna. Bland annat nylanseras Onsdagsklubben där en får möjlighet att lyssna på, eller själv bidra till, spännande samtal om teater med regissör och skådespelare.

Vi bjuder in till aktuella föreläsningar, guidade visningar av de kreativa verkstäderna och mycket mer. Programmet fylls på efterhand! En nyhet är även de kostnadsfria introduktionerna som börjar 30 minuter före varje föreställning.

Bläddra i säsongens program

Välkommen till säsongen 17/18.