Danjin Malinovic

Medverkar säsongen 2017/2018 i Idioterna.

Varför vill du vara skådespelare?

-För att det alltid har varit mitt drömyrke, ett yrke som ger mig möjlighet att uttrycka mig och vara kreativ.

Varför tror du att teater är viktig för en stad och dess invånare?

-Teater i allmänhet ger människor möjlighet att drömma, fantisera, skratta och även gråta. Teaterföreställningar speglar ofta samhället vi lever i, har levt i eller kommer att leva i. Helsingborgs Stadsteater är för mig en central punkt för möten oavsett ursprung eller bakgrund. En plats där alla sorters människor kan träffas och ta del av samma kultur.

Vad är det modigaste du har gjort – på scen respektive utanför scen? 

-Det modigaste på scenen måste ändå vara min egen självbiografiska monolog Var är mitt hem, den blottar mitt och mina närmastes tuffaste men även finaste ögonblick i livet. Utanför scenen är att alltid ha stått upp för mina åsikter mot könsdiskriminering, främlingsfientlighet eller sexuell läggning.

Vad är det dummaste du gjort?

-Försökt mig på att rida en stor häst när jag aldrig suttit på en hästrygg förr, utgången blev nästan en nära döden upplevelse. Kan tilläggas att det var första och sista gången jag red, namnet Affe (hästen) framkallar fortfarande obehag.

Vad måste du göra timmen och minuterna före du går upp på scenen?

-Timmen före lyssnar jag alltid på musik, något som har med rätt stämning utifrån föreställningen att göra. Minuterna innan är det full koncentration som gäller, tystnad och reflektion.

Vilket är det vanligaste missförståndet om jobbet som skådespelare?

-Att vi har ett låtsasyrke där vi inte arbetar mycket samt att vi är överbetalda och snobbiga.

Vad tror du om framtiden?

-Jag ser väldigt ljust på framtiden där jag får arbeta livet ut med mitt yrke och skapa saker som blir ihågkomna. Däremot har jag genom egna erfarenheter lärt mig att leva dag för dag och uppskatta tiden jag är i här och nu.

Vad eller vem är du rädd för – och varför?

-Jag är rädd för att förlora människor som står mig nära. Ett liv utan mina nära och kära är ett liv jag inte kan föreställa mig.

Vem vill du bli återfödd som?

-Någon som kan ha stor inverkan på de senaste årens infekterade samhälle där vi börjat döma varandra mer och mer utifrån nationalitet eller religion.

Hur gör du för att spränga dina gränser?

-Utgår ifrån mitt favoritordspråk som jag har på armen, Todo es possible, nada es seguro vilket betyder allt är möjligt men inget är säkert.

Facebook, Instagram eller Snapchat?

-Definitivt Instagram

Vilket är ditt största guilty pleasure?

-Att predika om kost och hälsosam mat men ändå i smyg någon gång svänga förbi Burger King och köpa mig en Big King XL.

Vad är det bästa med att jobba som skådespelare?

-Mötet med publiken och alla reaktioner man framkallar.

Vad ska du göra i ditt nästa liv?

-Tråkigt och fantasilöst kanske,men i alla mina liv vill jag jobba som skådespelare.

Blir man fåfäng av att synas på scen?

-Alla är vi olika men personligen är det nästan tvärtom, på scen får du ha alla möjliga olika utseenden och kläder och allt är accepterat.

Vilken är den största risk du tagit?

-Att ge sig ut i skådespelaryrket sägs vara en stor risk även om situationen på Affes rygg var nog riskabel. Den största risken tog jag med min familj när vi under tidigt 90 tal vägrade ta någons parti i det som blev ett hemskt krig i Bosnien Hercegovina. Vi valde att fly landet för att ge oss ut i det okända. Vi var naturligtvis tvungna att lämna för att komma i säkerhet men när du inte vet vad som väntar på andra sidan är det alltid en risk.

Danjin Malinovic
Medverkar i: