Ebba J Dahlberg

Medverkar säsongen 2018/2019 i Jeanne d’Arc.

FRÅGOR OM SANNING.

När är det okej med en vit lögn?
Definitionen av vad en liten vit lögn är kan vara något helt annat för mig än för dig. Det leder lätt till komplicerade situationer mellan människor eftersom deras moraliska barometrar är olika. Så länge lögnen inte skadar någon annan brukar man säga att det är okej. Dock är det ju så med lögner, att de kommer fram för eller senare.

Vilken sanning tycker du att Stadsteatern ska sprida?
Att det inte endast finns en sanning om en människa. Oavsett om en är god eller ond, ful eller snygg, smart eller korkad så är en mer än så. Vi är komplexa varelser: En hel palett av motsägande egenskaper, vilket jag gärna ser skådepelare gestalta på scen.

Handen på hjärtat, när ljög du senast?
Min mamma älskar tuggummin. Varje gång vi ses så tuggar hon upp ett paket på nolltid och jag bjuder bort alla mina till henne. Senast vi möttes så frågade hon om jag hade ett tuggummi, jag svarade nej och insåg då att jag precis drog en vit lögn.

Tror du att teater kan förbättra samhället?
Om vi fortsätter att integrera teater i samhället så att den blir mer tillgänglig för människor som till exempel bor på landsbygden, som inte har den fetaste plånboken eller som inte talar svenska som modersmål så kan vi verkligen förändra. Alla måste få möjlighet att uppleva teater och det som spelas på scenerna behöver också representera befolkningen. Vi människor har ett behov av att spegla oss i varandra och diskutera mänskliga frågor och problem som vi ställs inför. När teater är som bäst öppnar den upp mitt sinne och kastar omkull mina tankar. Teatern får mig ofta att inse att vi är mer lika varandra än olika. Och den insikten tror jag kan förbättra samhället.

Ebba J Dahlberg
Medverkar i: