Gustav Berg

Medverkar säsongen 2018/2019 i Drottningens juvelsmycke, En julsaga och Woyzeck.

Gustav Berg är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2007-2010.

På Helsingborgs stadsteater har han tidigare medverkat i Romeo & Julia, Anna och Mats bor inte här längre, Idioterna, Det löjliga mörkret, Farmor och vår Herre, Ett dockhemDen besynnerliga händelsen med hunden om natten och Vår klass.

FRÅGOR OM SANNING.

När är det okej med en vit lögn?
Till vardags sker det väl hela tiden, att folk ljuger. Och jag tror inte att det varje gång föregås av en reflektion kring huruvida det är okej eller inte. Människor gör det i sociala sammanhang för att saker och ting ska stämma i stunden. Ändamålet helgar medlen, helt enkelt. Så i den meningen är det väl okej.

Vilken sanning tycker du att Stadsteatern ska sprida?
Sanningen om att ingen eller ingens sanning är definitiv. Det finns något förmätet i att påstå att ens motståndare – till exempel i politiken – ljuger, i största allmänhet. När man gör det så lätt för sig slipper man leverera sakliga argument. Men det lär nog visa sig framöver att den vägen inte var särskilt framkomlig. Och på teatern ska vi definitivt inte låsa fast oss i en tanke eller ett spår. Då stelnar vi.

Handen på hjärtat, när ljög du senast?
Det gör jag i någon mening varje kväll, när jag står scen. Det är mitt jobb, att spela som om det är sant – att låtsas och hitta på.

Tror du att teater kan förbättra samhället?
Det måste börja med den enskilda individen, den som ser föreställningen. Samhället är i så fall nästa steg eftersom det är en konstruktion och inget som förändrar sig självt. Jag tror att det är mycket värt att bara visa fram saker på ett sätt för människor som de kanske inte visste att de saknade förrän de såg det – att hela tiden erbjuda nya infallsvinklar