Tobias Borvin

Medverkar säsongen 2018/2019 i Jeanne d’Arc och En alldeles särskild dag.
Tobias Borvin är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg 2001-2005 och tillhör Helsingborgs stadsteaters fasta ensemble.

På Helsingborgs stadsteater har Tobias medverkat i bl.a Figaros bröllop, Anna och Mats bor inte här längre, Romeo & Julia, Det löjliga mörkretFarmor och vår Herre, Ett dockhem, Den inbillade sjuke, Det blåser på månen, Pelle ErövrarenCaligula, Hamlet, LAVV, Körsbärsträdgården, I väntan på Godot, Tiggarens opera, En midsommarnattsdröm, Paria, 13-dagsafton, Snövit och 7 miffon, Den enfaldige mördaren, Nils Holgerssons underbara resa, Tjuvar, Cancerbalkongen, Vår klass, Mio min Mio, Det blåser hela tiden och Som ni vill ha det. 

FRÅGOR OM SANNING

När är det okej med en vit lögn?
Det är okej när det sägs med goda intentioner. Till exempel till ett barn som oroar sig inför natten. ”Kommer du dö nån gång pappa?” ”Nej, jag kommer inte dö, sov nu.”

Vilken sanning tycker du att Stadsteatern ska sprida?
Som skådespelare arbetar jag alltid med att försöka vara sann mot mig själv, karaktären och texten. Så det vore hemskt om min arbetsplats spred lögner. Sen kan ju en pjäs påstå en sanning som inte alla håller med om. Då är det upp till betraktaren att ifrågasätta det. Det i sin tur kan leda till diskussioner och samtal. Vad bra!

Handen på hjärtat, när ljög du senast?
Jag vet inte, jag är ganska dålig på att ljuga. Jag är en alldeles för ängslig person för att kunna gå runt med lögner i huvudet.

Tror du att teater kan förbättra samhället?
Teater är ett ögonblickets konst som händer just i stunden. Varje föreställning är unik, varje publik likaså. Det går inte att komma ifrån att det finns något magiskt i det. Teater är en konstform som vägrar dö. Egentligen borde den var utdöd med all teknik och tv-serier som alla har tillgång till, men den lever och frodas ändå. Det är härligt!

Teater är politisk och ifrågasätter hur det är att vara människa. Oavsett om det är en lättsam komedi eller ett svårare drama. Det handlar om oss. Stanislavskij skrev i sin bok En skådespelare arbete med sig själv, och nu citerar jag ur minnet; ”Publiken kommer till teatern där vi visar världen så att publiken kan gå ut och förändra den.” Någonting sånt. Oavsett tror jag att kultur förändrar människor till det bättre.