FAQ monument.

Frågor och svar om Monument

Vad är Monumentprojektet?
Pyramiderna, frihetsgudinnan, Turning torso. Statyer och monument berättar alltid en historia. Därför blir de också berättelser om den tid då de skapades och ett slags budskap till dem som kommer efter oss. Men vems historia berättar de? Och vilken historia tycker du borde bevaras för framtiden?

Helsingborgs stadsteater utlyser nu en tävling för att hitta de bästa förslagen på nya minnesmärken i Helsingborg. Vem – eller vad – borde förevigas i form av en stilig staty eller ett maffigt monument? Låt din fantasi leka fritt när du ensam eller med din familj, dina kompisar, kollegor eller förskoleklass funderar ut och skissar på ett förslag. Du kan till exempel rita, klippa och klistra eller skapa en digital bild i all enkelhet. Berätta också var i staden du/ni hade velat att ert monument skulle placeras.

Bland de förslag som skickas in väljer en jury ut ett antal som går till final. De byggs sedan upp med hjälp av AR-teknik* och visas i form av en ljudvandring i samband med stadsmässan H22 i juni 2022. Publiken går en promenad i city och längs sträckan kan man via en app i sin mobil se de olika förslagen tack vare den senaste digitala tekniken. Publiken får rösta på sin favorit och vinnaren avslöjas i augusti 2022.

*AR är en förkortning av ”Augmented Reality” som betyder ”förstärkt verklighet”. Tekniken gör att man kan skapa digitala modeller i 3-D som man kan se i sin mobiltelefon tillsammans med de verkliga miljöerna som syns i mobilkameran. Tekniken har till exempel använts i spelet Pokemon Go.

Hur går tävlingen till?

  1. Ansökan till Monument öppnar den 25 augusti 2021. Vem som helst kan då skicka in ett förslag på ett monument via formuläret som du kan hitta här. Läs mer om hur du kan ta fram ditt bidrag här.
  2. Ansökan är öppen till 15 december 2021. En jury går igenom alla bidrag och väljer ut ett antal som går vidare till finalen. Finalisterna blir kontaktade och får tillsammans med teaterns konstnärliga personal utveckla sina idéer.
  3. Under stadsmässan H22 City Expo 2022 ställs sedan finalisternas bidrag ut i en stadsvandring i hörlursformat. Allmänheten bjuds in för att titta på bidragen och rösta på sin favorit.

Vem kan delta?
Vem som helst kan delta. Du behöver inte ha någon speciell utbildning eller bakgrund.

Går det att tävla i grupp?
Ja. Skriv namnet på er grupp när ni anmäler er.

Vad är en hörlursvandring?
En hörlursvandring eller en soundwalk är ett konstverk som du upplever genom att promenera runt med hörlurar. Du laddar hem en app till din telefon och lyssnar på föreställningen i dina egna hörlurar.
Den här hörlursvandringen går att jämföra med att lyssna på en ljudbok, en interaktiv radioteater eller en platsspecifik podd. Man kan också beskriva den som en poetisk stadsvandring.

Vad är H22 City Expo?
H22 City Expo 2022 är en internationell stadsmässa som äger rum 30 maj till 3 juli 2022 i Helsingborg.
Läs mer på https://h22.se/h22cityexpo/

Varför gör Helsingborgs stadsteater Monumentprojektet?
Helsingborgs stadsteater har som mål att förnya hur vi presenterar och erbjuder scenkonst och teater i syfte att upprätthålla och utveckla intresset för både scenkonsten och teaterns relevans som samhällsaktör. Monument-projektet är en viktig satsning i denna riktning.