fbpx
Ja må hon leva (vidare) uti hundrade år!

Ja må hon leva (vidare) uti hundrade år!

Det är en pigg och fräsch jubilar som firar sitt hundrade år det här spelåret. Vi hyllar 100-åringen med nyrenoverad salong och en massa planer för framtiden. Förstås bjuder vi på en repertoar full av musik, humor och spännande tillbakablickar under hela våren. Den 5 mars släpper vi dessutom en sprillans ny jubileumsbok! Allt det här blir vår present till dig, kära teaterbesökare. För utan dig vore vi ingenting!

Visste du att Helsingborgs gamla teater invigdes redan 1877? 1921 blev Helsingborgs teater ”stadsteater” och som sådan fick huset sin första fasta skådespelarensemble. Här kan du läsa mer om teaterns historia.

Det här ingår i jubileumsfirandet:

  • ”Den fantastiska leken – Helsingborgs stadsteater 100 år!” är en lekfull, musikalisk och lärorik tillbakablick, där du får träffa teaterdirektörer, politiker, dämonregissörer och en och annan narr som satt spår under teaterns första århundrade. Spelas fram till 6 mars på Foajéscenen och går sedan på turné runt Nordvästskåne.
  • Den påkostade helaftonsföreställningen ”Amadeus” presenteras i samarbete med Helsingborgs Symfoniorkester, med hela 34 musiker på scen. I denna föreställning gör folkkäre Björn Kjellman rollen som hovkompositören Salieri som sliter med sin relation till den unge, genialiske Mozart (spelad av Einar Bredefeldt). Det här är en fest för öga och öra med kostym och scenografi signerad Helle Damgård.
  • Klassikern ”Gengångare” hade urpremiär i Helsingborg 1883 och nu går den igen på Lillan. Scenrummet är en kopia av originalet, men unga regissören Helle Rossing och dramatikern Hanna Nygren ser till att flytta pjäsen in i ett skräckfyllt (och roligt) 2020-tal. Spelas till 17 mars.
  • I ”Jubileumspodden” samtalar skådespelarna Tobias Borvin och Jörgen Düberg med mångåriga scenografen Yvonne Ericsson om hur det kom sig att Helsingborg fick en stadsteater. Arkivet är fullproppat och trion bjuder på trevlig lyssning, roliga anekdoter och massor av nostalgi. Finns på Acast och Spotify.
  • Nyskrivna boken ”Den fantastiska leken – 100 år med Helsingborgs stadsteater” är en bildrik rundvandring genom de kriser och succéer som format Sveriges äldsta stadsteater. Boken är tryckt i en numrerad, begränsad upplaga och släpps 5 mars. Säljs i biljettkassan.

Varmt välkommen att fira med oss!