Monument läs mer

Vem i ditt liv förtjänar att förevigas som monument?

Helsingborgs stadsteater satsar på det helt nya, digitala och interaktiva scenkonstverket Monument och utlyser en spännande tävling för alla invånare. Vem som helst kan skicka in sitt förslag på staty eller monument och utvalda bidrag kommer att visas under stadsmässan H22 City expo med hjälp av den digitala tekniken Augmented Reality.

Vad har fotbollsspelaren Henrik Larsson gemensamt med kvinnorna som arbetade vid gummifabriken? Jo, de har under sin tid spelat en viktig roll för Helsingborg och har därför gjutits i brons och förvandlats till minnen man kan både se och ta på. 

Statyer, monument och minnesmärken är berättelser om den tid då de skapades och ett slags budskap till dem som kommer efter oss. Men vems historia berättar de? Och vilken historia tycker du borde bevaras för framtiden?

Helsingborgs stadsteater utlyser nu en tävling för att hitta de bästa förslagen på nya minnesmärken i Helsingborg. Vem – eller vad – tycker du berättar något om vår tid idag? Och därför borde förevigas i form av en stilig staty eller ett maffigt monument? Låt din fantasi leka fritt när du ensam eller med din familj, dina kompisar, kollegor eller förskoleklass funderar ut och skissar på ett förslag. Du kan till exempel rita, klippa och klistra eller skapa en digital bild i all enkelhet. Vill du hellre kortfattat beskriva i text hur ditt monument skulle se ut, går det bra. Vi vill även att du berättar varför just detta monument känns rätt för dig och var i staden du hade velat att det skulle placeras.

Bland de förslag som skickas in väljer en jury ut ett antal som går till final. De byggs sedan upp med hjälp av AR-teknik* och visas i form av en ljudvandring i samband med stadsmässan H22 City Expo i juni 2022. Publiken går en promenad i city och längs sträckan kan man via en app i mobilen se de olika förslagen tack vare den senaste digitala tekniken. Publiken får rösta på sin favorit och därefter koras vinnaren.

*AR är en förkortning av ”Augmented Reality” som betyder ”förstärkt verklighet”. Tekniken gör att man kan skapa digitala modeller i 3-D som man kan se i sin mobiltelefon tillsammans med de verkliga miljöerna som syns i mobilkameran. Tekniken har till exempel använts i spelet Pokemon Go.

Har du några frågor om Monumentprojektet? Se om du hittar ditt svar bland våra vanliga frågor och svar! Om inte, mejla oss på monument@helsingborg.se