fbpx
Jerusalem av Selma Lagerlöf inleder hösten på Storan.

Maktspel, kärlek och trons starka kraft står i centrum när Selma Lagerlöfs internationella genombrottsroman Jerusalem sätts upp som teater hösten 2019.

Lagerlöfs mästerverk är inspirerat av en sann händelse i slutet av 1800-talet då tusentals människor emigrerade från hela världen till Jerusalem, övertygade om jordens undergång. Berättelsen berör den rädsla som gror i en allt mer osäker värld – och vad den rädslan driver människor till att tro på. Det är ett drama om trons makt och människors vanmakt i ett samhälle i brant förändring.

Jerusalem är dramatiserad av Tom Silkeberg och för regin står den flerfaldigt prisbelönte danska regissören Madeleine Røn Juul som gjort sig känd för uttrycksfulla och formstarka sceniska gestaltningar, inte minst genom nytolkningar av klassiska verk.

– Den här skakande berättelsen skildrar en tid, som i likhet med vår, präglas av en utbredd misstro mot gamla institutioner, en misstro som kommer sig av en omfattande känsla av maktlöshet. Kraften i Selma Lagerlöfs berättarkonst och hennes djupa förståelse för människan liknar ingen annans, säger Kajsa Giertz, teaterchef.

Jerusalem utspelar sig ett litet samhälle på den svenska landsbygden, märkt av fattigdom. Invånarna drabbas hårt efter att byns överhuvud omkommer i en olycka. Hans död lamslår bygden vilket lämnar dörren öppen för en väckelserörelses intåg, som med löften om en ljusare framtid snabbt får fler anhängare. I centrum för den konflikt som flammar upp står det unga kärleksparet Ingmar och Gertrud som tvingas ta ställning till vad som är viktigast: samhällets överlevnad – eller kärlekens.

PREMIÄR PÅ STORAN 7 SEPTEMBER 2019

Medverkande: Tom Ahlsell, Tobias Borvin, Einar Bredefeldt, Nils Dernevik, Annika Kofoed, Dag Malmberg, Emma Mehonic, Alexander de Sousa* Gisela Swarting*.
* praktikant från Teaterhögskolan i Malmö resp. Göteborg.

Av: Selma Lagerlöf
Dramatisering: Tom Silkeberg
Regi: Madeleine Røn Juul
Scenografi: Sven Dahlberg
Musik: Hal Parfitt-Murray
Ljusdesign: Kisser Rosenquist

Spelas till 12 oktober.

Jerusalem av Selma Lagerlöf inleder hösten på Storan.