fbpx
FAQ

Frågor och svar om Monument-appen

  • För att ta del av upplevelsen behöver du ta med dig en smartphone och egna hörlurar. För att kunna se AR-inslagen längs vägen behöver du också en fungerande mobilkamera.
  • Du behöver ha tillgång till trådlöst internet på mobilen under turen. I centrala Helsingborg kan du använda dig av stadens trådlösa internetuppkoppling, gratis! Nätverket heter ”Helsingborg”.
  • Monument-appen använder sig av mobilens platstjänst för att spela upp rätt ljud när du befinner dig på rätt plats. Kontrollera att du har aktiverat platstjänster i din mobils platsinställningar.
  •  Kontrollera att du godkänner att appen får tillgång till din mobils kamera och plats när du laddar ner appen, eller i appens inställningar.
  • Vi förbättrar och uppdaterar hörlursvandringen löpande. Därför behöver du ladda ner den senaste versionen av monument-appen innan du börjar turen. Starta gärna om mobilen direkt efter att du uppdaterat appen.

Om du råkar gå fel så visar kartan i appen med en pil vart du ska gå. Den rosa cirkeln är du.  De vita cirklarna är platserna på hörlursvandringen med AR-inslag som du ska gå till.

Du väljer själv när du vill gå hörlursvandringen. Behöver du pausa på vägen går det också bra. Stäng appen. Nästa gång du startar den börjar hörlursvandringen automatiskt på samma ställe som du slutade. 

Föreställningen pausas automatiskt om du tar emot ett samtal eller svarar på ett sms. Vi rekommenderar att sätta telefonen i “stör ej”-läge så att du kan njuta av föreställningen utan att bli störd.

Du kan uppleva hörlursvandringen hur många gånger du vill efter att du har laddat ner appen. 

Om du har en Android-mobil varierar det från modell till modell hur väl applikationen fungerar. Tänk på att ha senaste versionen av monument-appen nedladdad via Google Play när du startar turen. Du kan också testa att starta om mobilen direkt efter den senaste uppdateringen.

Om felmeddelandet ”appen är inte kompatibel” visas  kan det bero på att din mobil eller surfplatta kan vara för gammal för att klara av någon av appens funktioner. Om du har en iPhone 6s eller senare modell, bör din mobil klara av alla funktioner i appen. Har du en Android-telefon kan det variera från modell till modell hur väl applikationen fungerar.

Oavsett vilken typ av mobil du har, tänk på att ha den senaste versionen av monument-appen nedladdad. Du kan också testa att starta om mobilen direkt efter den senaste uppdateringen.

Det är möjligt att ladda ner appen till en surfplatta men vi rekommenderar att du använder dig av en smartphone och egna hörlurar, också när du går vandringen tillsammans med andra, för att kunna ta del av upplevelsen på bästa sätt.

Tänk på att du behöver ha trådlös internet-uppkoppling för att kunna ta del av hela upplevelsen, med både ljud, bild och animationer i Augumented Reality. Eftersom du också använder kameran på din mobil eller surfplatta för att se animationerna behöver kameran vara fungerande.

Frågor och svar om projektet Monument

Under 2021 utlyste Helsingborgs stadsteater en tävling för alla Helsingborgare, där vi ställde frågan: om du fick bestämma, vem eller vad skulle du bevara med ett monument?  Över 300 fantasifulla förslag på nya minnesmärken och monument lämnades in. Bland de förslag som skickades in valde en jury ut några förslag att jobba vidare med och bygga upp genom AR-teknik*. Resultatet ställs ut som en hörlusvandring med inslag av AR. Projektet är ett sätt för Helsingborgs stadsteater att utforska nya sätt att skapa scenkonst på, där invånare blir delaktiga. Det är också ett sätt att starta diskussionen om vem och vad som får ta plats i vår stad. 

*AR är en förkortning av ”Augmented Reality” som betyder ”förstärkt verklighet”. Tekniken gör att man kan skapa digitala modeller i 3-D som man kan se i sin mobiltelefon tillsammans med de verkliga miljöerna som syns i mobilkameran. Tekniken har till exempel använts i spelet Pokemon Go.

En hörlursvandring eller en "soundwalk" är ett konstverk som du upplever genom att promenera runt med hörlurar. Du laddar hem en applikation till din mobiltelefon och lyssnar på föreställningen i dina egna hörlurar.

Den här hörlursvandringen går att jämföra med att lyssna på en ljudbok, en interaktiv radioteater eller en platsspecifik podd. Man kan också beskriva den som en poetisk stadsvandring.

Läs mer om hur du gör för att ta del av utställningen genom att klicka här.

H22 City Expo 2022 är en internationell stadsmässa som äger rum 30 maj till 3 juli 2022 i Helsingborg.

Läs mer om H22 City Expo på Helsingborgs Stads hemsida genom att klicka här.

Helsingborgs stadsteater har som mål att förnya hur vi presenterar och erbjuder scenkonst och teater i syfte att upprätthålla och utveckla intresset för både scenkonsten och teaterns relevans som samhällsaktör. Monument-projektet är en viktig satsning i denna riktning.