FAQ

Frågor och svar om Monument

Under 2021 utlyste Helsingborgs stadsteater en tävling för alla Helsingborgare, där vi ställde frågan: om du fick bestämma, vem eller vad skulle du bevara med ett monument?  Över 300 fantasifulla förslag på nya minnesmärken och monument lämnades in. Bland de förslag som skickades in valde en jury ut några förslag att jobba vidare med och bygga upp genom AR-teknik*. Resultatet ställs ut som en hörlusvandring med inslag av AR. Projektet är ett sätt för Helsingborgs stadsteater att utforska nya sätt att skapa scenkonst på, där invånare blir delaktiga. Det är också ett sätt att starta diskussionen om vem och vad som får ta plats i vår stad. 

*AR är en förkortning av ”Augmented Reality” som betyder ”förstärkt verklighet”. Tekniken gör att man kan skapa digitala modeller i 3-D som man kan se i sin mobiltelefon tillsammans med de verkliga miljöerna som syns i mobilkameran. Tekniken har till exempel använts i spelet Pokemon Go.

En hörlursvandring eller en "soundwalk" är ett konstverk som du upplever genom att promenera runt med hörlurar. Du laddar hem en applikation till din mobiltelefon och lyssnar på föreställningen i dina egna hörlurar.

Den här hörlursvandringen går att jämföra med att lyssna på en ljudbok, en interaktiv radioteater eller en platsspecifik podd. Man kan också beskriva den som en poetisk stadsvandring.

Läs mer om hur du gör för att ta del av utställningen genom att klicka här.

H22 City Expo 2022 är en internationell stadsmässa som äger rum 30 maj till 3 juli 2022 i Helsingborg.

Läs mer om H22 City Expo på Helsingborgs Stads hemsida genom att klicka här.

Helsingborgs stadsteater har som mål att förnya hur vi presenterar och erbjuder scenkonst och teater i syfte att upprätthålla och utveckla intresset för både scenkonsten och teaterns relevans som samhällsaktör. Monument-projektet är en viktig satsning i denna riktning.

Frågor och svar om appen

Du kan uppleva hörlursvandringen hur många gånger du vill efter att du har laddat ner appen. 

Du väljer själv när du vill gå hörlursvandringen. Behöver du pausa på vägen går det också bra. Stäng appen. Nästa gång du startar den börjar hörlursvandringen automatiskt på samma ställe som du slutade. 

Om du råkar gå fel så visar kartan i appen med en pil vart du ska gå. Den rosa cirkeln är du.  De vita cirklarna är platserna på hörlursvandringen med AR-inslag som du ska gå till.

 

Föreställningen pausas automatiskt om du tar emot ett samtal eller svarar på ett sms. Vi rekommenderar att sätta telefonen i “stör ej”-läge så att du kan njuta av föreställningen utan att bli störd.

Det är möjligt att ladda ner appen till en surfplatta. Vi rekommenderar att du använder dig av en smartphone och egna hörlurar, också när du går vandringen tillsammans med andra, för att kunna ta del av upplevelsen på bästa sätt.

Tänk på att du behöver ha trådlös internet-uppkoppling för att kunna ta del av hela upplevelsen, med både ljud, bild och animationer i Augumented Reality. Eftersom du också använder kameran på din mobil eller surfplatta för att se animationerna behöver kameran vara fungerande.

Vill du få hjälp av vår personal på plats?
Boka en av våra tillgängliga tider! Dessa hittar du på vår webbplats genom att klicka här. Välj en tid som passar i kalendern, eller klicka på "köp nu" för att se alla tider. Det kostar ingenting att boka en tid och få hjälp. Läs mer om hur du tar del av hörlursvandringen på vår webbplats genom att klicka här.

Om felmeddelandet ”appen är inte kompatibel” visas  kan det bero på att din mobil eller surfplatta kan vara för gammal för att klara av någon av appens funktioner. Om du har en iPhone 6s eller senare modeller, bör din mobil klara av alla funktioner i appen. Har du en Android-telefon kan det variera från modell till modell.

Behöver du hjälp att ladda ner appen?
Från den 30 maj kan du få hjälp av vår personal på plats. Boka en av våra tillgängliga tider på vår webbplats genom att klicka här. Välj en tid som passar dig i kalendern, eller klicka på "köp nu" för att se alla tider. Det kostar ingenting att boka en tid och få hjälp.