Osäkerhetens tid.

Ett monologprojekt för webben initierat av Dramaten. På kort tid har vårt samhälle förändrats i grunden. En sjukdom vi ännu inte kan bemästra sprider sig på sätt ingen helt har grepp om. Folksamlingar förbjuds. Arbetsplatser stängs ner. Sjukhus fylls. Människor isoleras. Gränser stängs. Vi påverkas alla av det nya coronaviruset på olika sätt och konsekvenserna är osäkra. Vad kommer hända med vårt samhälle, med oss som individer, med kulturen? Osäkerheten har vi gemensamt. I en serie korta filmade monologer samlas röster från nitton teatrar runt om i landet. Det kan vara en saklig lägesrapport, en utopisk fantasi eller dystopisk framtidsspaning. Fritt skriven utifrån temat ”osäkerhetens tid”. Vårt bidrag Helsingborgs stadsteater medverkar med monologen Stalker. Skådespelaren Karin Li Körsbärsdal framför en text av Trine Rosa Bonde, student vid dramatikerutbildning, Teaterhögskolan i Malmö. Monologen gestaltar ett telefonsamtal från en dumpad kvinna till sitt ex. Hon är fylld av ångest, hämnd och en corona-ensamhet. Se alla bidrag på Dramatens hemsida här.

Medverkande teatrar:
Backa Teater, Göteborg
Dalateatern, Falun
Dramaten, Stockholm
Estrad Norr, Östersund
Folkteatern Gävleborg , Gävle
Giron Sámi Teáhter, Kiruna
Helsingborgs stadsteater, Helsingborg
Länsteatern på Gotland, Visby
Malmö Stadsteater, Malmö
Norrbottensteatern, Luleå
Oktoberteatern, Södertälje
Regionteater Väst, Borås och Uddevalla
Scenkonst Sörmland, Eskilstuna
Kulturhuset Spira, Jönköping
Teater Halland, Varberg
Teater Västernorrland, Sundsvall
ung scen/öst, Linköping
Västerbottensteatern, Skellefteå
Västmanlands Teater, Västerås
Örebro länsteater, Örebro

Afternoon tea.

Smit in på teatern för en mysig Afternoon Tea-föreställning.
Några gånger varje spelår förvandlar vi Storans foajé till en ombonad tesalong med roligt, tänkvärt och trevligt innehåll. I biljettpriset ingår te eller kaffe, scones med goda pålägg och kaka som serveras en halvtimme innan föreställningen börjar. Håll utkik på vår webbsajt för program, datum och klockslag.

After Work.

Vi följer upp förra säsongens populära After Work-kvällar på Foajéscenen. Avsluta veckan med något gott att dricka och enkel plockmat med härlig inramning. Baren öppnar en timme innan ridån går upp och håller sedan fortsatt öppet under föreställningen. Det är fri sittning.

Först ut på scenen är Lise & Gertrud som återvänder till teatern efter höstens utsålda Marie Fredriksson-hyllning. Tack för din musik är en konsertserie där den dynamiska duon lyfter fram artister som haft stor betydelse i deras eget liv. I den här intima konserten blandas Eva Dahlgrens rika låtskatt med både skratt och allvar.

Lise & Gertrud slår knockout på publiken med sina versioner av låtar som ”alla” har hört. På ett avskalat sätt skapar de något alldeles eget, personligt och äkta. Möt två supermusikaliska artister som efter snart 20 år tillsammans på scenen fortsätter att överraska.

Säsongens After Work-program fylls på efterhand.

FOAJÉSCENEN 27 augusti kl 18 och 28 augusti kl 19
På scenen: Liselotte ”Lise” Hummel (sång, piano) och Gertrud Stenung (sång, cello)

Innan jorden blev rund.

Premiär 26 mars! LILLAN

– Asagudarnas öden och äventyr
Brusande hav och skälvande land. Asagudarna fajtas, förtvivlar, felar och beter sig precis som folk gör mest. Den nordiska mytologin bjuder på stora känslor, universella teman och inte minst överraskande vändningar och en hel del drama.

De fornnordiska myterna har i urminnes tider berättats från generation till generation och i den här uppsättningen bär vi den muntliga traditionen vidare. Under några vårveckor förvandlas Lillan till en fartfylld, skruvad och sagolik skådeplats där du får möta alla Asgårds kändisar men också vresiga jättar, eldsprutande ormar, gyllene svin och märkliga hästar.

Innan jorden blev rund är en lekfull, anarkistisk och visuellt häftig berättelse med mycket musik och humor. Det är en samproduktion mellan Riksteatern och Helsingborgs stadsteater som får urpremiär våren 2021.

Rekommenderad ålder: från 15 år

Stora drömspelet.

Premiär 21 augusti! FOAJÉSCENEN

På publikens begäran kommer vår kritikerrosade uppsättning Stora drömspelet tillbaka. Höstens teater för de minsta är inspirerad av författaren August Strindbergs kända pjäs Ett drömspel och handlar om hur det är att möta nya äventyr, känslor och rädslor genom drömmen.

Ta med förskolebarnen, barnbarnen eller dina egna små till teatern. Upplev en vacker, poetisk och finurlig föreställning som far upp i rymden och ut över de sju haven. Scenmiljöerna är tillverkade av föremål som många kan känna igen hemifrån – eller från förskolans städskrubb. Välkommen in i drömmarnas egendomliga, fantasifulla och fantastiska universum!

Rekommenderad ålder: från 3 år

Evigt ung.

Premiär 3 oktober! STORAN

Året är 2050 och Helsingborgs stadsteater har byggts om till ett omsorgsboende för att få plats med stadens åldrande befolkning. Teaterns skådespelare, som numera bor här, närmar sig de 90 och den jämngrå vardagen bryts bara när vårdpersonalen stämmer upp i någon enstaka Gullan Bornemark-visa. För det är väl sånt gamla gillar?

En dag får seniorerna nog. Med musiken de älskar gör de revolt mot den aningslösa personalen. Men framför allt gör de upp med självaste döden. För även om det är ett helvete att bli gammal, där verkligheten blir en snårig djungel och den tidigare så spänstiga kroppen kroknar, kan man i hjärtat fortfarande känna sig som 25.


Evigt ung är en musikteaterföreställning full av rock’n’roll, humor och mänsklig värme om åldrandet och om att längta efter kärlek, sex och party när andra tycker att du borde stanna hemma framför tv:n. När du, din ålder till trots, vill spela huvudrollen i ditt eget liv.

Soppteater.

En soppa för dig.

Det märks när det vankas soppteater i Helsingborg. Förväntansfulla lunchgäster utanför Storans entré, doften av soppan, sorlet från publiken. Gamla bekanta som möts på nytt. Vänner och par. Vuxna med sina föräldrar. Gemensam nämnare är suget efter en innehållsrik paus i vardagen.

Vid halv 12 serveras en vällagad soppa med bröd och dryck. Kvart över 12 börjar så föreställningen då publiken får möta någon ur teaterns egen ensemble eller gästande skådespelare och artister. Det varierande programmet bjuder på intima, underhållande och ibland musikaliska inslag. Soppan är populär och det gäller att boka plats i tid, biljetterna kan ta slut snabbt!

SOPPAN 2020/2021:

27 aug
Lise & Gertrud – Tack för din musik: Eva Dahlgren

Av och med: Lise Hummel och Gertrud Stenung
Tack för din musik är en konsertserie där den musikaliska duon Lise & Gertrud hyllar utvalda artister. Förutom Eva Dahlgren har duon tolkat Marie Fredriksson – ett konsertprogram som gjorde succé på Foajéscenen i höstas. Föreställningen blandar ett personligt program med både skratt och allvar. Och Eva Dahlgrens låtskatt.

Soppan återkommer följande datum: 3 sep, 10 sep, 17 sep, 24 sep, 1 okt, 8 okt, 15 okt, 22 okt, 29 okt, 5 nov, 12 nov, 11 feb, 18 feb, 25 feb, 4 mars, 11 mars, 25 mars, 8 april, 15 april, 22 april. Programmet fylls på efterhand.

Trädgårdsgatan.

Premiär 5 februari! LILLAN

När Arbetsförmedlingen omorganiserar blir Birgitta arbetslös. Hon som jobbat här sedan långtidssjukskrivningen från Försäkringskassan. Samtidigt får hon ärva sin mammas lägenhet på Trädgårdsgatan, en adress som bokstavligen delar Helsingborg mitt itu. I ett Norr och ett Söder. Här väcks minnena av mamma och mormor åter till liv.

Den nyskrivna pjäsen Trädgårdsgatan är en berättelse om tre generationer och deras mödosamma strävan för att få ihop vardagen med arbete, äktenskap och barn under 1970-, 2000- och 2020-talen. Nära 50 år skiljer kvinnorna åt, men de förenas av sin längtan efter ett enklare och bättre liv. Det här är också en skildring av ett splittrat Helsingborg och ett Sverige i förändring.

Vi får knyta ny och djupare bekantskap med Birgitta Rydbergs trassliga rollkaraktär från 2019 års Lillan-succé Knutpunkten och de kvinnor som format hennes liv. Den fristående fortsättningen Trädgårdsgatan är en varm och innerlig komedi med svärta, lokal förankring och hög igenkänningsfaktor.

Äppelkriget.

Premiär 14 november! STORAN I våras gick Äppelkriget för fulla hus men publiksuccén stoppades när coronaviruset spred sig över världen. Därför är det självklart att ge uppsättningen nypremiär på Storan i vinter. Välkommen (tillbaka) till Änglamark, idyllen som sätter fart på både kärleken, kämpaglöden och naturens andar!

Bybornas vrede gror när framgångsrika PR-mannen Sten Wall vill exploatera den skånska byn Änglamark och gräva upp familjen Lindbergs anrika äppelodling. Med list och oväntade knep tar syskonen Anna, Severin och Eberhard Lindberg upp kampen för rättvisan. Till sin hjälp har de jättar, häxor och andra magiska väsen. Och förstås mopedbudet Hans.

När Äppelkriget gick upp på bio 1971 blev den en omedelbar publiksuccé. Nu klär den för första gången om för teaterscenen, till en varm och humoristisk klimat-musikal om den lilla människans kamp mot de krafter som hotar att förgöra vår planet.

Med stor ensemble, orkester på scen och flera av Evert Taubes välkända sånger blir Äppelkriget en härlig historia i sann Hasse & Tage-anda. Men det är också en föreställning med tänkvärda undertoner i klimatångestens tid.

Rekommenderad ålder: från 12 år

Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf?

Premiär 26 september! LILLAN

Välkomna på efterfest hos Martha och George! Han är biträdande professor på Universitet. Hon är hans fru och dotter till rektorn. Det är en ära för den nye unge läraren Nick och hans hustru Honey att bli hembjudna till det charmiga värdparet. Men i takt med att baren töms och natten övergår till morgon förvandlas lekarna till ett slagfält där makarna gör allt för att förgöra varandra inför ögonen på det yngre paret. Det blir en afton som sent ska glömmas.

Edward Albees äktenskapsdrama Vem är rädd för Virginia Woolf? tillhör den moderna litteraturens stora klassiker. Ända sedan urpremiären 1962 har det fascinerat och väckt känslor i teater- och biosalonger världen över. I vår version spelas Martha och George av Maria Kulle och Reine Brynolfsson.

Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf? är en berättelse full av becksvart humor. En omskakande historia om att leva hela sitt liv med en och samma människa, en människa man varken vill eller kan vara utan.

Rekommenderad ålder: från 15 år