fbpx
Välkommen till säsongen 2022–2023

Varmt välkomna till ny säsong!

Klassiker i nytt ljus, musikteater, gränsöverskridande samarbeten, nyskrivet relationsdrama och en rockmusikal med lokalhistorisk förankring – allt ryms i Helsingborgs stadsteaters repertoar säsongen 22/23.

–Temat för spelåret 22/23 är frihet. De senaste åren har temat frihet känts mer aktuellt än någonsin. Frihet att krama sina närmaste, frihet att resa, att jobba men även frihet att få välja vem man ska älska, frihet att få uttrycka sina tankar och åsikter och såklart: frihet att få spela teater och ta emot publik. Som vi har längtat, säger Kajsa Giertz, teaterchef.

Höstens första premiär på Storan bjuder på luftakrobatik i Kompani Giraffs cirkusverk ”Vi är Luftens drottning”, en fri tolkning av Pauline Wolffs roman. På scenen ser vi några av världens främsta luftakrobater och trapetskonstnärer. Föreställningen samproduceras med Helsingborgs stadsteater och får urpremiär i Helsingborg.

Vinterns familjeföreställning ”Peter Pan” är även den en högtflygande historia där Wendy, Peter och John lämnar vardagen och det hägrande vuxenlivet bakom för att dra ut på ett storslaget äventyr i landet Ingenstans. Föreställningen är ett samarbete med Moomsteatern i Malmö.

Våren på Storan bjuder på en nyskriven rockmusikal. ”Tysta Maria” handlar om tre historiska helsingborgskvinnors kamp för rättvisa, inflytande och rösträtt under tidigt 1900-tal.

På Lillan inleds säsongen med klassikern William Goldings ”Flugornas herre”. Det är en skoningslös och kraftfull berättelse som inte väjer för de svåraste frågorna om våldets natur och gruppens mekanismer.

Mia Törnqvists tonsäkra relationspjäs ”Att skiljas” får urpremiär på Lillan våren 2023. Det är en rapp, rolig och smärtsam historia med hög igenkänning om äktenskapets prövningar och om besvikelsen över att livet inte blivit som man tänkt sig.

I Sunil Munshis fria bearbetning av romanklassikern ”Kameliadamen” blir fotbollsfarsan Andreas våldsamt förälskad i dragqueenen Marcus och bestämmer sig för att lämna fru och barn. Uppsättningen är ett samarbete med Riksteatern.

Under säsongen blir det även nypremiär för två föreställningar som sattes på paus under pandemin: ”Evigt ung” – en musikteaterföreställning full av rock’n’roll, humor och mänsklig värme och ”Allt som är underbart” – en varm och gripande monolog med humorn i centrum.

I repertoaren ryms även två föreställningar för den yngsta publiken: i januari är det premiär för ”Artisten”, en samproduktion med Malmö stadsteater med cirkusartisten Jan Unestam på scenen. Det blir även en ny chans att se kritikerrosade ”Stora drömspelet”.