fbpx
En sanningens minut.

”Fake news”, alternativa fakta och bluffartade inlägg i sociala medier. Vem kan man lita på, nuförtiden? Säsongen 2018/2019 är Stadsteaterns tema brännhett.

En av Stadsteaterns uppgifter är att hålla fingret i luften och vara i dialog med samtiden. Därför kändes det självklart för teaterchefen Kajsa Giertz att temat för kommande spelår, som även är ett valår, ska vara sanning.
–Att vara sann, sannolik och trogen – att få folk att tro på vad man säger – är något som teatern varit upptagen av ända sedan teaterteoretikern Stanislavskijs tid. Teatern försöker vara sann, men egentligen är ju allt fejk. Eller är det på riktigt?, säger hon.

Som teaterchef leder Kajsa Giertz repertoarrådet i vilket teaterns dramaturg, flera av skådespelarna och delar av marknadsavdelningen ingår. Det är rådet som diskuterar fram ett tema för säsongen.
–När vi funderade på tema för spelåret 2018/2019 var det amerikanska presidentvalet högst upp på agendan och begreppet fake news fanns på allas
läppar. Jag var först orolig att det skulle kännas helt passé ett och ett halvt år senare, men det hade jag inte behövt vara, säger Kajsa Giertz.
Den arena där tunga institutioner som mediehusen, public service och de etablerade politiska partierna tidigare agerade relativt ostört har genom till exempel sociala medier öppnats upp för andra aktörer.
–Förr hade de etablerade tidningarna och mediekanalerna en tydligare auktoritet och en ensamrätt på att säga sanningen. Nu kan fler göra sina röster hörda, vilket är både positivt och negativt. Det innebär framför allt att vi måste
förhålla oss mer kritiskt till det vi läser och hör, säger Kajsa Giertz.

Det är andra året som Helsingborgs stadsteater tematiserar spelåret. Syftet är att erbjuda publiken ett verktyg genom vilket en kan titta på de olika
uppsättningarna.
–Spelåret tar sig an temat på olika sätt. Därmed inte sagt att vi kan eller ska bestämma hur publiken kommer att uppleva eller förstå en pjäs. Det fina med teatern är att publik och skådespelare tillsammans upprättar en gemensam verklighet just där och då. Alla är med och skapar kollektivt en sanning – vilket också betyder att det som är sant inte är något givet, säger Kajsa Giertz.

Hon ser det som Stadsteaterns uppgift att lyfta de stora etiska frågorna, vända på begreppen och ifrågasätta.
–Men teatern ska inte ge svar eller lösningar, utan ställa frågor för att väcka tankar och samtal om våra liv och livsvillkor. Kanske bidrar vi på så sätt till att vår värld blir en lite bättre plats? Det hoppas i alla fall jag.

En sanningens minut.