fbpx
Publiksamtal

Publiksamtal.

Några veckor innan premiären på våra egna produktioner bjuder vi in till samtal med anknytning till den aktuella pjäsen. Kvällen kan till exempel innehålla en föreläsning med en inbjuden gäst eller ett samtal med föreställningens dramatiker.

Publiksamtalen är kostnadsfria. Anmäl gärna att du kommer till erbjudande@helsingborg.se

Säsongens publiksamtal hålls på Foajéscenen 18.30 – 20.00 följande datum:

  • 21/2 Figaros bröllop

I grevens tid

Det har sagts att Figaros bröllop förebådade den franska revolutionen. Trots sina 220 år bär pjäsen fortfarande på frågor som angår oss idag, om klass, makt och könsordning. Den här kvällen kommer regissören Moqi Simon Trolin och dramaturg Tom Silkeberg samtala om vad Figaros Bröllop har att säga oss idag. Och hur vi kan använda Figaro för att förstå något om vår kokande samtid, som kanske inte är så olik Figaros ändå…

Figaros bröllop är må hända en lekfull pjäs. Där leks hej vilt med roller och identiteter. Men dramats karaktärer har inte tid att leka, de är fullt upptagna med det politiska spelet. Bara för att det är en pjäs i lekens tecken betyder det inte att den inte handlar om allvarliga ting.

Ja, när Figaro, i sin berömda monolog i den femte akten, går till angrepp mot greven, är det i själva verket ett angrepp mot själva fundamentet för deras tids klassamhälle. Ett samhälle där aristokratin självklart hade en medfödd rätt att härska, och där grevar ansågs ha en naturlig överlägsenhet. Inför insikten om denna ytterst ojämlika tillvaro konstaterar Figaro lakoniskt; ”jag började förstå att vill man lyckas här i världen är det viktigare att man kan knepen än att man kan någonting”.  Känner ni igen det? Me too.

  • 28/2 Idioterna
    Dogmamanifestet – Idioterna förr och nu. Ett samtal mellan Tom Silkeberg, dramaturg på Helsingborgs stadsteater och Gunnar Bergdahl, tidigare kulturchef på Helsingborgs Dagblad och chef för Göteborgs Filmfestival. Hur påverkade dogmamanifestet och filmen Idioterna sin samtid för 20 år sedan? Och hur kan vi använda dogmareglerna på teatern för att skapa en nutidaIdioterna? Hör resonemangen kring vilka teman som lyser igenom den kontroversiella filmen och vad som återanvänds på scenen här i Helsingborg.